Samfundet är neutral och fristående organisation och finansieras sedan starten av enbart församlings medlemmarna som tillhör olika nationaliteter i Sverige sedan 2005.
Senaste inlägg
Islamisk begravnings praxis i Sverige Seminarium 21 dec 2024
Församlingarna
Imam Malek har valt en modifierad version av den traditionella samfundsmodellen
Myndigheten för stöd till trossamfunds föreskrifter om statsbidrag till trossamfund
Konferens omfattande IMT Strategi 2024
Förslag om nya villkor för bidrag återkallas
Eid al Fitr — efter fastan
Årsmöte 2022
Att förbättra kommunikationen och stärka den sociala och religiösa sammanhållningen
Förslag om demokrati villkor återkallas
Diskriminerings ombudsmannen
Trossamfund och civilsamhället

Samfundets Värderingar


Islamisk begravnings praxis i Sverige Seminarium 21 dec 2024

Att förlora en nära anhörig är en svår tid för alla, och sorgen kan bli ännu tyngre när praktiska och juridiska frågor behöver hanteras. För muslimer som bor i Sverige kan det finnas särskilda utmaningar med att navigera mellan islamiska traditioner och svenska lagar. Vi kommer att diskutera kring viktiga saker att tänka på, både innan och efter ett dödsfall, samt vad som gäl ... läs mer


Handläggning av ansökningar om statsbidragsberättigade och statlig avgiftshjälp 2025

1. Bakgrund Statligt stöd till andra trossamfund än Svenska kyrkan inrättades 1971. Stödet sågs över och fick en ny inriktning i samband med stat-kyrka reformen då lagen (1999:932) om stöd till trossamfund infördes. Sommaren 2016 beslutade regeringen att ge i uppdrag till en särskild utr ... läs mer


Våra Dimensioner

a) En uppmuntrande kultur: Våra beteenden sätts utifrån värderingar. Därför
är det viktigt för vårt samfund att nå en stark värderingsgrund med sunda
värderingar. Detta kännetecknas även av en hög grad av transparens, en stark
feedbackkultur samt fokus på samverkan av olika förmågor och perspektiv.
Vi behöver hjälpa varandra att lyck ... läs mer


Yttrande kring koranbränning onsdagen 28 juni 2023 Offerhögtiden Eid Al-adha

Idag, onsdagen 28 juni 2023 är en högtid Eid Al-adha, har vi mycket ledsna och chockerande angrepp och hatbrott mot svenska muslimer. Imam Malek Trossamfundet i Sverige anser dessa koranbränningar vara en extremistisk och rasistisk handling på alla sätt och vis. Det är rent ut ett hatbrott som ... läs mer


Regeringen föreslår nya lagar om stöd

Nya regler om statens stöd till trossamfund och nya så kallade demokrativillkor kan börja att gälla från 1 januari 2023. Regeringen överlämnade under sommaren ett lagförslag till riksdagen. Riksdagen kommer under hösten 2022 att ta ställning till regeringens förslag. Uppdatering 2022- ... läs mer


Eid Mubarak! Glad Eid al Fitr!

Låt denna Eid vara tillfället att dela kärleken och ta hand om de människor som behöver älskas och vårdas. Eid Mubarak till alla!


Eid El-fitr 1444 hijri

Imam Malek trossamfund gratulerar alla muslimer med anledning av denna välsignade shawal månad 1444 hijri, och ber Allah (soubhana ho wa taala) att han accepterar vår fasta och dyrkan under Ramadan. En glad & välsignad Eid, önskar vi till världens alla muslimer


Må denna heliga månad gynna er och era familjer med samhörighet och lycka och alla era stora gärningar, petitioner och hängivenhet accepteras av Allah den Allsmäktige!


.

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE Plats: imam Malek kansliet, Safirgränd 36, 126 79 Hägersten- Stockholm Datum 2023-03-04 - kl. 13.00-15.00 Vi ska ha årsmöte för Imam Malek center trossamfundet med Allahs tillstånd. Årsmöte gäller år 2022 samt planering för kommande år 2023,2024.


Pressmeddelande med anledning av möte med statsminister Ulf Kristersson och socialminister Jakob Forssmed

Vid 17-tiden på torsdagen 2 februari 2023 träffade Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Bosniakiska Islamiska Samfundet, Sveriges Muslimska Förbund, Islamiska Shiasamfunden i Sverige och Islamakademin statsminister Ulf Kristersson samt socialminister Jakob Forssmed hemma hos sig på Sagersk ... läs mer


Frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

Under helgen den 28-29 Januari 2023 deltog styrelse medlemmarna från Basma kvinnoföreningen som tillhör Imam Malik s trossamfund ( IMC ) Syster Samira Daoudi Syster Samira Nabil Syster Jamila Bechtioui De deltog på en återträff för alla kvinnor som har deltagit i kursen, lederskap -och me ... läs mer


ja till demokrati nej till hat


... läs mer


Yttrande kring de koranbränningarna

Imam Malek trossamfundet dömer brännandet av Koranen och ser det som en antimuslimsk provokation och kränkning av deras heliga bok.

Dessa handlingar i ”yttrandefrihetens namn” strider mot sunt förnuft och mänskliga och moraliska värderingar; de är fanatiska, rasistiska och främmande både i form och innehåll. De bidrar inte till samhället på något sätt utan framkallar i stället vrede och osämja som förstör alla försök till samlevnad bland världens folk.


Att öppet brännamuslimernas heliga bok ... läs mer


Kvinnors ställning i islam

Islam har hedrat kvinnor och befriat dem från att vara trälar och underordnade män. Islam har också befriat dem från att vara en billig handelsvara utan någon som helst aktning eller heder: Islam ger kvinnor rätt att ärva och ger dem rättvisa andelar i förhållande till män, som kan va ... läs mer


Trossamfundens betydelse för krisberedskapen

läs mer


I långa tider har människor sökt sig till varandra i orostider. Våra förfäder samlades runt lägereldar och kultplatser. När Sverige kristnades för 1000 år sedan blev kyrkbacken samlingsplatsen.

I Sverige har Svenska kyrkan länge varit en samlande plats vid kriser och katastrofer, men i takt med att Sverige blivit alltmer mångkulturellt har andra aktörer kommit att dela den rollen med Svenska kyrkan.

Efter relationsförändringen mellan staten och Svenska kyrkan år 2000 upphörde även Svenska kyrkans mandat från staten att leda detta arbete. Svenska kyrkan har dock alltjämt en stor och viktig funktion att fylla som stöttepelare i krisarbete såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt.

Därutöver har församlingar – oavsett religiös hemvist – en viktig roll att fylla vid orostider och är en stor tillgång för kommuner och landsting/regioner i deras utövande av ansvaret för krisberedskap.

I dagens mångkulturella samhälle har Sveriges många och olika trossamfund en viktig roll att fylla när en kris eller katastrof har inträffat. De har värdefulla kunskaper och resurser att bidra med, och framför allt har de en utvecklad förmåga att stödja människor i kris genom samtal och medmänsklighet.

Det är viktigt att drabbade och anhöriga kan få någon att prata med som både förstår sorgen, trosuppfattningen, språket och den egna kulturen. Detta är något som trossamfunden kan bidra med, till exempel genom språkkunskaper.

Gudstjänster, ritualer och ceremonier kan ofta vara viktiga när den drabbade ska bearbeta sina traumatiska upplevelser. Rent praktiskt kan samfundens lokaler vara lämpliga samlingsplatser för de drabbade, där de även kan få mat och värme.

Det kan även vara ett bra tillfälle att förmedla korrekt information om händelsen och dess konsekvenser. I dagens kommunikationsintensiva samhälle med snabba informationskanaler kan även trossamfunden vara en trygg och säker kanal för att nå ut med korrekt och verifierad information till drabbade i svåra situationer. Framförallt där information kan förmedlas på drabbades modersmål.

Kommuner och landsting/regioner kan arbeta med interreligiösa och mångkulturella råd och här ger vi olika exempel på hur man såväl i vardagen som vid kriser och katastrofer kan samarbeta och nyttja trossamfunden som en resurs i det lokala arbetet att förebygga och hantera kriser och katastrofer, såväl stora som små.

Något förenklat kan man säga att arbetet tillsammans med trossamfund i krisberedskapen kan bygga på tre ”S”:

  • Samexistens
  • Samtal och dialog
  • Samverkan

Basen utgörs av att känna till varandra, det vill säga samexistens. Nästa steg kan bli att inleda samtal och dialog, att utbyta information med varandra och öka kunskapen om varandra. Samexistens och samtal är sedan grundförutsättningarna för att man ska kunna börja samverka, det vill säga samarbeta med varandra.


Mer komplicerat är det egentligen inte. Men det behövs klara och tydliga riktlinjer om hur samarbetet ska se ut och vilken avsikt man har från inblandade parter med samarbetet.

FAKTA: Detta kan trossamfund tillföra i krisberedskapsarbetet:


  • Erfarenhet att samla människor i svåra stunder.
  • Vana att möta människor i kris.
  • Erfarenhet att möta starka känslor.
  • Långsiktigt stöd.
  • Livstolkande miljöer.
  • Sammanhang för identifikation och gemenskap.
  • Riter och ceremonier.
  • Kunskap om religion och kultur.
  • Lokaler för existentiella behov.
  • Språk (nationella, verbala, kommunikativa, ordlösa).

Källa: Myndigheten för stöd till trossamfund/ SST

Islamisk tideräkning

Tideräkningen i den islamiska kalendern börjar år 622 (enligt den gregorianska kalendern) då profeten Muhammed emigrerade från Mekka till Medina. Det arabiska ordet för denna emigration är hijra och den muslimska kalendern kallas därför även hijrakalendern. När ett datum anges efter hijrakalendern brukar man skriva ett H vid årtalet, men även AH (latin anno hegirae), det vill säga år efter hijra. Nuvarande år (2020) är år 1441 enligt den islamiska kalendern. Islamisk tideräkning.

Samfundet imam Malek center i Sverige är

Främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet, allas lika medborgerliga rättigheter samt respekt och tolerans. Att främja, skydda, bevara och förstärka medlemmarnas religiösa identitet. Vi vill att kulturell och religiös mångfald blir en tillgång och resurs i samhällsutvecklingen, och att religionskultur ska ses som en förebild i samhället. Arbetar emot främlingsfientlighet och rasdiskriminering, främja respekt och närmande mellan folken.

Vår Vision

a) Att främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet, allas lika medborgerliga rättigheter samt respekt och tolerans. b) Att främja, skydda, bevara och förstärka medlemmarnas religiösa identitet. c) Vi vill att kulturell och religiös mångfald blir en tillgång och en resurs i samhällsutvecklingen. Och att religionskultur ska ses som en förebild i samhället. d) Vi arbetar emot främlingsfientlighet och rasdiskriminering. Samt vill vi främja respekt och möten mellan männis ... läs mer

Protokoll förd vid Imam Malek Center Trossamfund KONFERENS OMFATTANDE IMCS STRATEGI 2020/2021

Allas ansvar att förhindra smittspridning

Samfundets samverkansarbete bedrivs genom arbetsgrupper eller nätverk där representanter för föreningar och närstående organisationer möts. Här bearbetas exempelvis frågor kring människosyn och begrepp som fred och rättvisa för att identifiera samfundets prioriteringar för olika samhällsinsatser och frågorna handlar ofta om styrelsearbete, lokalfrågor och bidragsfrågor och kompetensutveckling.

Om oss

Imam Malek center i Sverige (IMCS) är den muslimska riksorganisationen med organisations nr: 802400–2548 som grundades år 1994. IMCS är en ideell, religiös tillhör den sunnimuslimska inriktningen och den imam Malekitiska lagskolan. Samfundet imam Malek center i Sverige är en icke-politisk organisation som vill bidra till en positiv samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet. Alltså ett samhälle där individer, familjer, olika etniska grupper och olika kulturer ska leva tillsammans i t ... läs mer

Varför bidrag till trossamfund?

I avsikten med dagens bidragsystem ligger tyngdpunkten på att trossamfunden skall stödjas med organisationsbidrag. Trossamfunden får, med andra ord, bidrag för det man är – och inte för det man gör.VARFÖR BIDRAG TILL TROSSAMFUND? I avsikten med dagens bidragsystem ligger tyngdpunkten på att trossamfunden skall stödjas med organisationsbidrag. Trossamfunden får, med andra ord, bidrag för det man är – och inte för det man gör.

Rättslära – fiqh

Islamisk lag (shari’ah) är grundad på Koranen och sunna, dvs. profeten Muhammad’s exempel (fred och välsignelser vare med honom). För att ge praktisk vägledning i personliga och samhälleliga frågor utarbetades under islams tidiga historia detaljerade lagregler (fiqh). För att få en översikt över hur kodifieringen av islamisk lag gick till kan du läsa Mehmet Handic’s artikel. Den sunni-islamiska rättstraditionen, Ahl-us-Sunnat wa-l-jama’at, innefattar fyra lagskolor (madhahib) som alla u ... läs mer

Målsättningar

Bygga och stödja en gemenskap av föreningar, moskéer och böneställen för utövande av islams tro, med anordnande och organisera fredagsbön, fastemånadensbön, högtidsbön, begravningsbön, islamiska vigslar, själavård och andligt stöd, undervisning och omsorg, försöka lösa familjekonflikter och ge allmän rådgivning. Tillsammans är vi en viktig del av det offentliga samtalet om etik och andlighet.

Självständighet

IMCS tillskriver medlemsföreningarna suveränitet och självständighet i deras arbete, under det att medlemsföreningar åtar sig att arbeta inom ramen för IMCSs stadgar. IMCS verksamhet baseras på människors lika värde och allas delaktighet i positiv samhällsutveckling och aktivt verkar för dialog, integration, respekt och tolerans. IMCS strävar efter att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar.

Vision

a - främja en samhällsutveckling som kännetecknas av jämställdhet, allas lika medborgerliga rättigheter samt respekt och tolerans.
b - Att främja, skydda, bevara och förstärka medlemmarnas religiösa identitet.
c - Vi vill att kulturell och religiös mångfald blir en tillgång och resurs i samhällsutvecklingen, och att religionskultur ska ses som en förbild i samhället.
d - Arbetar emot främlingsfientlighet och rasdiskriminering, främja respekt och närmande mellan folken.

Aktuell information om Coronaviruset / covid-19

Här hittar du allmänna råd för företag och information om det nya coronaviruset till chefer och medarbetare. Previa följer löpande utvecklingen och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Aktuella rekommendationer 2020-06-10 Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för allmän smittspridning i Sverige som mycket hög (2020-03-10). Samtidigt bedöms risken som fortsatt mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den ut ... läs mer

Imam Malek center präglas av

Respekt
  • Alla människor har lika värde
  • lojalitet mot mål och uppdrag
  • Individen i centrum
Öppenhet
  • Tillåtande klimat/prestigelöshet
  • Tanka nytt och kreativt
  • Öppenhet för förändringar
Stolthet och engagemang
  • Delaktighet
  • Långsiktig planering
  • Måluppfyllelse Imam Malek center präglas av

Imam Malek Center Trossamfund i Sverige

070-777 59 30 | kontakt@malekcenter.se
Safirgränd 36 | 126 79 Hägersten
© 2020